Prikkels, heb jij daar ook last van?
Ons brein houdt ons vaak dag en (als je pech hebt ook) ’s nachts bezig met gedachtes maar soms voel je ook een lichamelijk signaal, ook wel bekend of omschreven als ‘prikkel’. Als je hoogsensitief bent, komen prikkels intenser bij je binnen dan bij anderen. Wanneer je weet hoe dit bij jou werkt, kun je hier meer rekening mee houden waardoor je er minder last van ervaart. In dit artikel neem ik je mee en geef ik je concrete tips waardoor je meer kunt gaan genieten van je hoogsensitiviteit.
Prikkels, wat zijn dat precies?
Er zijn allerlei soorten prikkels; zien (fel licht), horen (hard geluid), voelen (aanraking/pijn), ruiken, proeven, en/of evenwicht houden. Maar ook sociale prikkels; hoe moet ik me gedragen, hoef is de sfeer, wat verwachten mensen van mij?
Denk bijvoorbeeld aan die ene oom, tante of kennis die op een verjaardag binnenkomt waarvan je haren overeind gaan staan, iemand die je de koude rillingen bezorgt of iemand waarvan je hartslag ineens omhoog schiet.
Feitelijk zijn dit allemaal signalen vanuit jouw eigen energie die jouw alarmbellen doen laten afgaan… een soort natuurlijk beveiligingssysteem wat in werking treedt om je bewust te maken van de betreffende situatie.
Maar wat doen we nu precies met deze geestelijke of lichamelijke signalen … we nemen het eigenlijk voor kennisgeving aan en gaan weer door terwijl ons lichaam ons dus informatie geeft waar we iets mee kunnen of zelf moeten….?
Hoogsensitief, hoogevoeligheid en overprikkeling
Iemand die te veel prikkels ontvangt, wordt hoogsensitief of hooggevoelig genoemd (HSP; Hoog Sensitief Persoon). Overigens staat hoogsensitiviteit niet gelijk aan prikkelgevoeligheid. Het betekent wel dat je er vatbaarder voor bent door onder andere de wijze waarop je prikkels waarneemt en vervolgens diepgaander verwerkt.
Als HSP’er ontvang je veel meer prikkels dan een gemiddeld persoon en reageer je ook heftiger op prikkels. Ook kunnen nieuwe situaties veel heftiger binnenkomen en hoort een HSP’er vaak bepaalde geluiden die anderen niet opvallen, zoals het tikken van een klok.
HPS’ers hebben vaak moeite om al die prikkels te filteren en kunnen zich er moeilijk voor afsluiten. Sterker nog; dit gebeurt vaak onbewust. Ook voelen ze ‘energie/sfeer’ van anderen haarfijn aan. Negatieve gevoelens en emoties van anderen denderen naar binnen en kunnen makkelijk overgenomen worden en dat kost veel energie. En omdat ze alles in zich opnemen, kan sociaal contact dus een uitputtende werking hebben.
Maar overprikkeling zit hem vaak ook in reizen, vergaderingen, autorijden waarbij ‘drukte’ wordt aangevoeld en door een HSP’er ervaren wordt als intensieve bezigheid.
Hoogsensitieve personen (vooral kinderen) geven vaak aan dat het ‘druk is in hun hoofd’, juist omdat ze alles in zich opnemen wat er in hun omgeving gebeurt. Ze zitten hierdoor niet lekker in hun vel of kunnen last hebben van stemmingswisselingen.
Andere kenmerken/klachten van overprikkeling kunnen zijn:
Wat kun je zelf al doen om overprikkeling te voorkomen?
Wanneer je hoogsensitief bent, is het dus zaak om genoeg rust te creëren en meer te ontspannen. Denk hierbij aan genoeg tijd voor jezelf nemen, dit noemen we self-care. Ook is het belangrijk om tussen gebeurtenissen en activiteiten door een hersteltijd in te lassen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je systeem niet overbelast raakt, maar op deze manier houd je ook meer de regie om keuzes te maken die bij jou passen.
Wissel de volgende momenten genoeg af:
Energetische therapie om je te leren afsluiten voor prikkels
Energetische therapie is daarbij een hele mooie manier om je helpen en te leren hoe je jezelf beter kunt afsluiten voor energieën en/of prikkels van buitenaf. Denk hierbij aan mensen en/of situaties om je heen….
Daarbij zul je ervaren om in de ‘stilte’ te komen en je ‘harde schijf’ op te ruimen. De ruimte die er vervolgens ontstaat, zorgt ervoor dat je energie weer de kans krijgt om goed door te stromen. De behandelvorm richt zich op het herstellen van de harmonie en de natuurlijke balans in het lichaam en het bevorderen van het zelfherstellend vermogen van de mens.
Een ander onderdeel van de behandelwijze is je meenemen in een bewustwordingsproces. Denk hierbij aan het belang van het aangeven van grenzen, het omgaan met negatieve reacties en gedachtes en het benoemen van het positieve.
Wil je meer weten? Neem gerust contact met me op of kijk voor meer informatie over een hoe een regulier behandeltraject in zijn werk gaat bij ‘behandelwijze’.