Burn-out of overspannen? Tips ter voorkoming en ondersteuning


In Nederland zijn veel mensen met burn-out en/of overspannenheidsklachten, bijna 1 op 6! We leven in een 24 uurs economie waarbij we continue bezig zijn. In toenemende mate werken we buiten het standaard 9 tot 5 schema.


En we willen daarnaast ook nog een goede partner en/of vader/moeder zijn, we willen sporten, onze familie en vrienden met regelmaat zien, gezonde maaltijden bereiden, tijd hebben voor onze hobby’s…. heel veel ballen om in de lucht te houden wat enorm veel van ons vraagt!


Het is ontzettend belangrijk om in jouw drukke leven je eigen grenzen goed te bewaken. Anders kun jij ook overspannen worden of erger nog een burn-out krijgen.


Ik geef je graag tips hoe je een overspannenheid of burn-out kunt voorkomen of als het al te laat is… wat je kunt doen ter bevordering van het herstelproces.


Wat zijn eigenlijk de symptomen van een overspannenheid of burn-out?

Een burn-out, depressie en/of overspannenheid komt nooit ‘ineens’ uit de lucht vallen en hoeft niet perse werk gerelateerd te zijn. Het zegt vooral iets over je karakter en hoe je met stress en spanning omgaat. Ook je omgeving en genen kunnen hierin doorslaggevend zijn.


Het begint bijna ongemerkt maar gaandeweg krijg je allerlei fysieke, emotionele en mentale klachten die er samen op wijzen dat er iets grondig mis is. Hoe langer je hiermee blijft rondlopen, hoe dichter je bij een burn-out komt.


Het verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, is dat overspannenheid omkeerbaar is. Dat betekent dat als je de oorzaak van de stress wegneemt, je relatief snel weer herstel. Denk bij ‘snel’ aan een herstelperiode van ongeveer 6 weken.


Als je te lang roofbouw pleegt op je lichaam en geest kan een overspannenheid langzaam overgaan in een burn-out. Bij een burn-out zijn ook de reserves verbruikt en is er sprake van totale uitputting en zijn er serieuze uitvalverschijnselen. Herstellen van een burn-out duurt maanden, soms zelfs tot een jaar.


In hoeveel tijd stress zich langzaam ontwikkelt naar een burn-out is voor iedereen verschillend. Er kunnen jaren voorbij gaan waarin je continu over je grenzen bent gegaan. Je kunt in een kort tijdsbestek heftige levenservaringen hebben gehad.


Herken je je in onderstaande symptomen?

  • Weinig energie
  • Snel geïrriteerd
  • Gevoelig voor prikkels
  • Vol hoofd
  • Concentratieproblemen
  • Slaapstoornissen / moeilijk opstaan
  • Angstgevoelens
  • Gedragsverandering
  • Duizelingen


Negeer deze dan niet en ga ermee aan de slag!

Als je op tijd hulp inschakelt, kun je een burn-out voorkomen. Een eerste belangrijke stap is je bewust worden van jouw stresspatroon.


Zorg voor voldoende ‘me-time’

Als ik aan iemand vraag: “hoeveel me-time heb jij voor jezelf op een dag?”, kijken de meeste mensen me aan “me-time, wat is dat?”. Terwijl ieder mens dagelijks zo’n 2 uur voor zichzelf nodig heeft…


‘Me time’ is even tijd voor jezelf waarbij je zowel je lijf als je geest is HELEMAAL tot rust laat komen… en dus ook even zonder het felle licht van je computer of telefoon. De beeldschermen geven namelijk een fel en specifiek blauw licht af, wat waarschijnlijk extra activering oplevert. Een bekend negatief, ongezond bijeffect is dat mensen slechter gaan slapen. Kortom: ga af en toe bewust offline en zet die tv uit.


Of je nou een goed boek leest, gewoon is even zitten met een kopje thee of mediteert

Deze vorm van ontspanning is iets wat steeds meer verdwijnt uit onze dagelijkse routine terwijl dit cruciaal is om in balans te blijven.


Energetische therapie bij overspannenheid of burn-out

Heb je toch je grenzen niet voldoende gewaarborgd? Er zijn vele vormen van hulp die je kunt inschakelen waarvan ‘energetische therapie’ er eentje is.

Bij deze vorm van therapie worden je energiebanen in je lichaam opgeschoond.


Energiebanen kunnen (meestal onbewust) verstoord en/of uit balans raken door gebeurtenissen en/of ervaringen die je meemaakt. Deze onbalans in je energie kan vervolgens leiden tot een scala van klachten op mentaal, emotioneel, relationeel, maar zeker ook op fysiek gebied.


De behandelvorm richt zich op het herstellen van de harmonie en de natuurlijke balans in het lichaam en het bevorderen van het zelfherstellend vermogen van de mens.


Met de methode waarmee ik werk, wordt er niet alleen ruimte gecreëerd in je energieveld (zie het als je harde schijf) maar kan ik je ook laten voelen hoe je contact kunt maken met je eigen energie.


Bij een eerste behandeling ga ik ‘sneeuw scheppen’ op je harde schijf om de grote pieken in je energieveld op te ruimen. Bij een 2de behandeling gaan we door met ‘opruimen’ maar laat ik je ook voelen hoe je zelf met je energie in contact kunt komen. Bij een 3de behandeling krijg je ook tips en trucs mee om te voorkomen dat je informatieveld en dus je energie weer helemaal vol loopt met nieuwe informatie/ballast. Daarnaast is het raadzaam om na een half jaar nog een ‘APK’ te doen.